To make a drama

Försök visualisera en stor scen. Scenen omfamnas av en djupröd sidenridå och några maffiga strålkastare är riktade för att belysa ett utnött trägolv. Detta är din teater. Du är regissör och kommer därför avgöra vad som skall utspelas på denna estrad. Aktörerna utgörs av dina tankar. Här har du alltså en valmöjlighet. Du kan avgöra vilka aktörer som du vill stå i rampljuset agera huvudrollsinnehavare, vilka du tilldelar en statistroll och vilka du helt väljer att lämna kvar bakom kulisserna. 

För sanningen är den att tankar alltid kommer att uppstå. Bedömningar, tester, spekulationer, funderingar, åsikter, jämförelser, reflektioner och värderingar kommer och går. Helt utom vår kontroll. Men en tanke i sig är dock ganska ointressant. Det relevanta är hur vi förhåller oss gentemot allt detta tyckande och tänkande. Vi kan observera våra tankar, acceptera att de uppkommer och reflektera över dess innerbörd. Det vi inte kan, är att göra en tanke ogjord. Men vi har en valmöjlighet att se över vilken respons vi skall ge den. Èn viktig sak att påpeka är att vi skall vara medvetna på att våra tankar alstrar känslor. Det vi tänker, kommer vi också att känna. Och tankarna är så luriga att det som vi känner rädsla för egentligen inte alls innebär någon fara. Det är bara vår föreställning och upplevelse, en tanke som fått en kroppslig respons eftersom vi låtit den träda fram i scenljuset.

Alltså är det viktigt att se över sin rollbesättning. Vad väljer du att placerar på din scen? Kanske skall de oresonliga tankarna utan faktamässigt underlag tillåtas stå kvar bakom kulisserna medan de substansiella och gynsamma tankarna tillåtas ta ett steg fram. Dock kanske det allra viktigaste är att lära sig acceptera och skaffa sig en medvetenhet om att att denna livets teater oupphörligen är i aktion. Vi som regissörer måste ständigt finnas där och instruera. Men trots det mest välskrivna manus kan oanade händelser uppstå. Det finns stunder då tankarna får agera ostört och kanske blir oendamålsenliga. Då får vi helt enkelt improvisera, tills dess att den tappade repliken återkommer.  

Era vackra ord!
petra tänker:

Tack så mycket:) Och tack för tipset om nelly:)


Lär känna petra: http://pekyscorner.blogg.se/
2010-09-01 | 21:47:04
Cim tänker:

Åh tack sötnos! Jag har det så bra så bra, men du får komma hit så vi kan SH-fynda snart! Du skriver himla bra bruden, författardrömmar månne? Massa kramar!


Lär känna Cim: http://daysofcimo.devote.se
2010-09-02 | 17:40:38

Lämna en tanke!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL/Blogg:

Det du tänkte var:

Trackback